Inhoudstafel
Shea butter, ook wel karitéboter of sheaboter genoemd, is een fantastische natuurlijke vochtinbrengende olie/crème.
Op kamertemperatuur is shea boter vrij dik, maar als je het in je handen wrijft smelt het en hydrateert het je huid diep. Shea butter is fantastisch als oogcrème, lippenbalsem of in je zelfgemaakte body butter om de droge huid te revitaliseren.
Sheaboter bevat vetzuren die een ontstekingsremmende en anti-aging effect hebben op je huid. Het voedt ook de droge huid met essentiële vetzuren en de voedingsstoffen die je huid helpen bij het produceren van collageen. Het gebruik van shea op de huid kan ook een lichte UV-bescherming bieden.
Shea butter (ook Karitéboter genoemd) is een natuurlijke olie/boter die gemaakt wordt van de zaden van de vrucht van de Karitéboom.
Shea bomen komen uit de Afrikaanse Savanne en de meeste shea butter wordt nog steeds in die regio gemaakt.
Shea butter wordt al zeer lang gebruikt in West en Oost-Afrika om de huid en het haar te hydrateren en te beschermen. Het heeft ook een lange geschiedenis van medicinaal gebruik, bij wondverzorging en de behandeling van lepra. Zelfs de Egyptische Koningin Cleopatra zou het als verzorgingsproduct gebruikt hebben.
In Afrika wordt het soms ook gebruikt in voeding. Of dit gezond is, daar zijn de meningen wat over verdeeld. Er zijn studies die aantonen dat het consumeren van shea butter de vertering van eiwitten kan verstoren, maar meer onderzoek is nodig om een duidelijk beeld te krijgen hiervan.
De botanische naam van de Shea boom die je voornamelijk terugvindt in Gana is Vitellaria Paradoxa (vroeger butyrospermum parkii genaamd). Er is nog een ander type Sheaboom die men in Nigeria en omstreken terugvindt, de Vitellaria Nilotica. Van de noten van dit type Sheaboom maakt men de zogenaamde Shea Nilotica butter.
Sheaboter bevat een grote hoeveelheid vitaminen zoals vitamine E en vitamine A, alsook vetzuren die je huid voeden en hydrateren. Het is een fantastisch product om droge huid te vermijden en te behandelen en je huid te beschermen.
Onderzoek heeft aangetoond dat shea butter een ontstekingsremmende werking heeft waardoor het zelfs kan helpen voor mensen met acne.
Het gebruik van shea butter boost de collageen productie van je huid.
Daarnaast bevat de boter ook stearinezuur, linoleenzuur, palmitinezuur. Deze vetzuren voeden en beschermen de huid, wat het uitdrogen van de huid helpt voorkomen. Dit kan ook helpen bij het verminderen van rimpelvorming en het verlichten van vlekjes op de huid.
Shea Butter wordt gemaakt van de zaden/noten van de Karitéboom. Indien je eraan denkt om zelf een sheaboom te planten en je eigen shea butter te maken, kan je er best zo snel mogelijk aan beginnen. Het duurt namelijk 20 jaar eer de boom zijn eerste vruchten begint te groeien en pas na 45 jaar bereikt hij zijn piek. Je hebt er dan wel lang genot van aangezien de boom gedurende wel 200 jaar vruchten kan produceren.
Het productieproces van Shea Butter is vrij arbeidsintensief.
Eerst worden de noten van de shea boom verzameld, die natuurlijk van de sheaboom vallen.
Deze worden dan geblancheerd om de buitenste laag te verwijderen.
Vervolgens worden ze gedroogd, grof gemalen en dan geroosterd. Na het roosteren worden ze zeer fijn gemalen tot een donker bruine pasta.
Deze pasta wordt vervolgens urenlang met de hand gekneed. Daarna wordt de pasta schoongemaakt door het te spoelen met water. Dan wordt de pasta op een laag vuur verhit tot de shea butter komt bovendrijven.
De sheaboter laat men vervolgens afkoelen tot men een beige kleurige crème verkrijgt.
Shea butter is een zeer veelzijdig ingrediënt voor huidverzorging en wordt vaak in producten zoals lippenbalsem gebruikt. Je kan het 100% puur gebruiken als vochtinbrengende crème, of in zelfgemaakte beautyproducten verwerken. Zo kan je er een body butter mee maken, een DIY lippenbalsem, lotion bars, enz.
Hier zijn enkele van onze favoriete toepassingen voor shea butter:
TIP: Indien je shea butter te dik om te mengen met andere ingrediënten, smelt het dan op een zeer laag vuur. Zorg er echter voor dat je het niet te warm laat worden want dan verliest het een deel van zijn goede eigenschappen.
Ongeraffineerde Shea Butter wordt gemaakt zonder gebruik van chemicaliën of hoge temperaturen. Hierdoor behoudt de shea butter zijn hydraterende vitaminen en vetzuren veel beter. Ongeraffineerde Shea Butter heeft meestal een beige / lichtgele kleur en een lichte geur van aarde.
Indien je die geur wat sterk vindt raden we aan om je shea butter te mengen met je favoriete etherische olie.
Bij het maken van geraffineerde shea butter worden hoge temperaturen en soms ook chemicaliën gebruikt. Hierdoor verkrijg je een zeer witte shea pasta, maar verliest de shea butter een deel van zijn vitaminen en hydraterende vetzuren. De geraffineerde shea butter heeft ook geen geur.
Volgens sommige studies verliest de shea maar liefst 75% van zijn bioactieve ingrediënten tijdens het raffineren.
Wij verkopen momenteel enkel ongeraffineerde biologische Shea Butter omdat deze zoveel beter is voor je huid.
Shea butter wordt vaak ook onderverdeeld in verschillende graden die de kwaliteit en manier waarop het verwerkt is aangeven.
Graad A: Deze shea butter is "rauw" en ongeraffineerd, en wordt niet met chemische stoffen verwerkt.
Graad B: Deze shea butter is geraffineerd.
Graad C: Deze shea butter is geraffineerd en om de olie/boter uit de noten te verkrijgen worden er chemische solventen gebruikt zoals hexaan
Graad D: Deze shea wordt bevat vele onzuiverheden en is de laagste graad die niet als "verontreinigd" wordt beschouwd.
Graad E: Deze shea is bezoedeld/verontreinigd.
We raden altijd aan Graad A te gebruiken, of als je echt niet van de geur van shea houdt, Graad B omdat bij het raffineren een groot deel van de geur verdwijnt, maar ook een heel deel van de vitamines.
Bij het bestrijden van huidproblemen zoals eczema en acne is het vaak een zoektocht naar producten die bij jouw huid werken. Elke huid is anders en er spelen veel factoren mee die zulke huidproblemen veroorzaken, zoals onder andere de voeding die je eet, je slaappatroon, luchtvervuiling, enz.
Shea butter van verzachtend en helend werken bij:
Je kan shea gewoon puur op je gezicht gebruiken als hydraterende crème door een beetje in je hand te wrijven en dan op je gezicht aanbrengen. De shea smelt weg en wordt door je gezichtshuid opgenomen. Dit kan je best wel 's avonds voor het slapen doen aangezien shea relatief vettig is en je huid er wel even een glanzende laag van overhoudt.
Indien je het 's ochtends gebruikt, zorg er dan voor dat je niet te veel gebruikt zodat het snel in je huid trekt. Indien er toch nog wat bovenop je huid blijft liggen na het goed insmeren, dan kan je dit met een doekje verwijderen.
Wat ook een fantastische manier is om sheaboter te gebruiken is als je het smelt en dan mengt met een hydraterende olie zoals bv. arganolie, rozenbottelolie of amandelolie. Een 50/50 ratio van shea en olie werkt goed. Eventueel kan je ook 1 of meerdere essentiële olie toevoegen voor een lekkere geur en additionele therapeutische werking van die olie.
Indien op een koele en donkere plaats bewaard, kan je het wel tot 3-4 jaar na productie bewaren.
Onder bepaalde omstandigheden kan het wel eerder slecht worden:
Zoals eerder vermeld zijn er Afrikaanse stammen die Shea Butter gebruiken in de keuken. Momenteel wordt shea (voor zover wij weten) buiten Afrika nergens gekeurd/gecertificeerd om als voeding te gebruiken, maar dit zou in de toekomst kunnen veranderen.
Hoewel Shea butter een vet is, is het non-comedogenic, wat wil zeggen dat het de poriën niet verstopt. Shea kan zelfs helpen om verstopte poriën en acne te voorkomen en bestrijden.
Omdat shea butter een vrij vaste substantie kan zijn, vooral in de winter, kloppen sommige gebruikers de shea op om die makkelijker smeerbaar te maken. Door lucht in de shea butter te kloppen wordt die licht en fluffy waardoor het iets makkelijker te gebruiken is.
Dit is hoe je dat aanpakt:
Je kan hier ongeraffineerde en biologische Shea Butter kopen van de hoogste kwaliteit in een duurzaam glazen potje.