Bijenwas - Veelgestelde Vragen en Tips

Wat is Bijenwas? 

Bijenkorf

Bijenwas is een natuurlijke substantie die wordt gemaakt en uitgescheiden door honingbijen, die de was gebruiken om hun honingraat te bouwen.

Bijenwas bestaat voornamelijk uit vetzuren, hydrocarbonaten en esters. De was is hard maar breekbaar, en wordt heel zacht wanneer je hem laat smelten. Omdat bijenwas niet vervalt, kan je het blijven hergebruiken en is het een ideaal ingrediënt om te gebruiken in je zelfgemaakte verzorgingsproducten. 

Net zoals honing verschillende kleuren kan hebben, is dit ook het geval met bijenwas. De kleur is afhankelijk van de leeftijd van de bijen, de bloemen waar de bijen de nectar vandaan halen en de puurheid van de honing waarmee de was gemaakt wordt. De kleur van bijenwas varieert van zwart tot wit, al heeft de meeste bijenwas een geelachtige kleur. 

Bijenwas is een complex mengsel dat meer dan 300 componenten bevat van koolwaterstoffen, onverzadigde vetzuren, esters van vetzuren en alcohol. Uit recent onderzoek blijkt dat bijenwas sterke antibacteriële eigenschappen heeft (tegen oa. candida). 

Hoe wordt bijenwas gemaakt? 

Bij in een bloem

Bijenwas wordt gemaakt door de honingbij. De honingbij eet de honing die ze maken uit bloemennectar en vormen een deel hiervan om tot bijenwas met hun wasklieren. Met 4-5kg honing kunnen ze ongeveer 0,5kg bijenwas produceren. Om die 4-5kg honing te verzamelen, dient een honingbij de nectar van maar liefst 18-20 miljoen bloemen te vergaren.

Bij de start is de bijenwas die de bijen uitscheiden geurloos, kleurloos en smaakloos. De honingachtige geur en smaak die bijenwas heeft komt van de pollen en propolis dat de bijen bij zich hebben na ze het nectar uit bloemen hebben verzameld. Hierdoor verandert de kleur van bijenwas van wit naar lichtgeel-goud. Afhankelijk van het type bloem, kan de bijenwas ook een bruinachtige kleur hebben.

Waar komt het gebruik van bijenwas vandaan? 

Bijenwas werd 2000 jaar geleden ontdekt in China, en beschreven in een van de meest bekende Chinese medische boeken "Het Shennong kruidenboek". Het boek beschreef de positieve effecten van bijenwas op het ademhalingssysteem, het energiepeil van het lichaam, en het positieve anti-aging effect op de huid. 

Doorheen de geschiedenis kan men het gebruik van bijenwas op verschillende plaatsen ter wereld terugvinden, soms op de meest merkwaardige manieren. Vikings behandelden leer met bijenwas om het meer waterbestendig en sterker te maken. Ook in het Romeinse tijdperk werd bijenwas gebruikt. In verschillende ruïnes zijn er sporen van bijenwas terug gevonden. Om maar even aan te geven hoe lang bijenwas al meegaat!

Wat maakt bijenwas zo een goed product? 

Bijenwas is een zeer veelzijdig natuurlijk product dat niet mag ontbreken in je dagelijkse, natuurlijke verzorgingsroutine. Bijenwas is namelijk:

  • Natuurlijk 
  • Antibacterieel 
  • Eetbaar (niet giftig)
  • Waterbestendig 
  • Sterk hydraterend 
  • Klimaatvriendelijk 

Natuurlijk

Bijenwas is een 100% natuurlijk ingrediënt dat rechtstreeks uit de honingraat van honingbijen komt. Honingbijen verbruiken honing en pollen om bijenwas te maken. 

Antibacterieel

Net als honing heeft bijenwas sterke antibacteriële eigenschappen die ervoor zorgen dat het zeer veel zuiverende en helende eigenschappen heeft.

Eetbaar

Pure bijenwas is niet giftig en is dus eetbaar. Dit maakt bijenwas een uiterst geschikt ingrediënt om toe te voegen aan zelfgemaakte lippenbalsems en lotions voor het hele lichaam. 

Waterbestendig 

Historisch werd bijenwas gebruikt als een dichtingsmiddel voor riemen, tenten en schoenen. Door bijenwas op leer of een vlak oppervlak te wrijven en vervolgens te verwarmen, nestelt de bijenwas zich in het oppervlak of leer, en verhindert het de doorgang van water. Daarom wordt het vaak gebruik in natuurlijke zonnecrèmes.

Sterk hydraterend 

Het is een populair ingrediënt in vele lotions, zalven en -natuurlijke- balsems. Bijenwas houdt namelijk het vocht in de huid vast, en is een geweldige natuurlijke remedie tegen droge huid, lippen of haren. 

Klimaatvriendelijk 

Aangezien het een 100% natuurlijk product is, is bijenwas een ecologisch vriendelijk product. 

Welke verschillende soorten bijenwas zijn er?

Verschillende kleuren bijenwas

Zoals de meesten van jullie weten zijn er twee veel voorkomende kleuren onder bijenwas, namelijk wit en geel. Van waar komen die verschillende kleuren nu vandaan? 

De meest voorkomende kleur van bijenwas is geel. Dit is de de meest natuurlijke kleur rechtstreeks komende van de honingraat. De kleur kan zowel geel, bruin als oranje tot goudkleurig zijn, afhankelijk van het type bloemen waar de bijen hun nectar vandaan hebben gehaald.

Witte bijenwas is eigenlijk gewoon gele bijenwas, die verwerkt is om de de gele teint te verwijderen en zo een witte kleur te verkrijgen.

Waarvoor kan je bijenwas gebruiken? 

Bijenwas kaarsen

Bijenwas is een perfect ingrediënt om zelf je kaarsen mee te maken. Bijenwas zorgt ervoor dat je kaarsen geen vieze en onaangename geur zullen hebben, en lang kunnen branden. Bijenwas kaarsen ruiken heerlijk naar honing ruiken en helpen bij het bestrijden van luchtvervuilers zoals huisstofmijt, allergenen en pollen.

Je kan aan je bijenwas kaarsen een essentiële olie toevoegen om er andere geur aan te geven en de therapeutische werking van de olie toe te voegen.

Bijenwas kan je ook in je zelfgemaakte verzorgingsproducten - zoals lippenbalsems, moisturizers, make-up, enz. - gebruiken. Bijenwas hydrateert, conditioneert, verzacht en kalmeert de huid, zonder de poriën te verstoppen zodat de huid nog steeds goed kan ademen. 

Bijenwas creëert een hydraterende, duurzame beschermlaag die de huid beschermt tegen externe omgevingsfactoren (zoals bv. wind) die de huid kunnen beschadigen.  

Omwille van de herstellende eigenschappen die het bezit, kan het helpen de huid te herstellen en vervaagt het rimpels, fijne lijntjes en een beschadigde huid. Het voegt ook een hele aangename, natuurlijke geur toe aan al je natuurlijke verzorgingsproducten. 

Het is zo zacht voor de huid, dat geschikt is voor zelfs de meest gevoelige huid. 

Je kan bijenwas ook toevoegen aan je natuurlijke haarverzorgingsproducten, om je haren een schijnende, natuurlijke glans te bezorgen. 

De herstellende en ontstekingsremmende eigenschappen van bijenwas helpen bij het verzachten van de symptomen van acne, zoals een geïrriteerde, rode, ontstoken huid. Het zal deze vervelende symptomen helpen te verzachten, en de huid helpen bij het herstellingsproces.

Bijenwas heeft ook een soortgelijk effect op eczeem en psoriasis. Het zal de jeuk verzachten, en verdere jeuk en infecties voorkomen door de groei van nieuwe huid te versterken. Ook tegen striemen, door overgewicht of een zwangerschap, kan bijenwas helpen.

Je kan bijenwas ook als natuurlijk epileerwas gebruiken. Het grote voordeel van bijenwas als een epileerwas is dat het langer duurt vooraleer je haartjes teruggroeien. 

Tot slot is bijenwas ook een zeer geschikte toevoeging aan al je natuurlijke zalven, om kleine sneetjes en wonden te verzorgen. De bijenwas vormt een beschermlaag rond de huid en de ontstekingsremmende en antivirale eigenschappen van bijenwas verhinderen dat bacteriën het lichaam kunnen binnendringen.

Leuke Bijenwas Recepten

Hieronder vind je enkele eenvoudige recepten om via bijenwas natuurlijke verzorgingsproducten te maken. Heb je vragen over één van deze recepten kan je ons altijd een e-mail sturen. 

Bijenwas Kaarsen

Om zelf kaarsen van bijenwas te maken raden we jullie het volgende recept aan.

Benodigdheden: 

  • 350 gram bijenwas 
  • 350 gram palmolie (duurzaam geproduceerd)
  • Potje (bv. een Mason pot)
  • Kaarslont (dikte afhankelijk van de breedte van je pot)
  • Houten (sate)stokje

Bereiding:

  1. Smelt de bijenwas au bain marie op een medium vuur. 
  2. Knip de lonten zodat ze enkele cm’s langer zijn dan je pot en dip ze in de (bijna) gesmolten bijenwas, behalve de laatste paar cm. Leg de lonten op wat krantenpapier en zorg ervoor dat ze recht liggen.
  3. Wanneer de bijenwas bijna volledige gesmolten is, voeg de palmolie toe aan de bijenwas en laat samen verder smelten. Roer zachtjes tot beide volledig gesmolten zijn.
  4. Giet een cm van het mengsel in je pot en plaats een lont in het midden. Houdt de lont vast tot het bodempje vast geworden is en de lont blijft staan. Doe dit met alle potten die je maakt. 
  5. Wacht tot de bodem volledig hard is.
  6. Leg een stokje op de pot en wikkel het uiteinde van de lont errond. Zorg ervoor dat de lont zich in het midden bevindt.
  7. Voeg nu de rest van het bijenwas/olie mengsel toe en laat 12-24u uitharden.

Hydraterende lotion bar voor het hele lichaam

Deze lotion bar kan je ook gebruiken tegen acne, eczeem, psoriasis of striemen. 

Benodigdheden: 

  • 1 tas bijenwas 
  • 1 tas basisolie (argan, jojoba, castor,amandelolie,..) 
  • 1 tas boter ( shea, mango of cacao) 
  • Enkele druppels essentiële olie naar keuze 
  • 1 theelepel vitamine E

Bereidingswijze: 

  1. Meng in een pot of glazen kom de bijenwas, basisolie en boter en laat deze au bain marie smelten 
  2. Als alles gesmolten is, haal de pan van het vuur, en voeg enkele druppels (2-4) essentiële olie en vitamine E toe. Meng alles met een houten lepel of handklopper. 
  3. Giet het mengsel in een zeepbakje of potje, en laat het 12-24u in de koelkast opstijven.
  4. Gebruik 1x per dag of om de paar dagen op je hele lichaam

Natuurlijke lippenbalsem

Bijenwas lippenbalsem

Deze lippenbalsem helpt je droge lippen herstellen en houdt ze goed gehydrateerd.

Benodigdheden:

  • 2 eetlepels bijenwas 
  • 2 eetlepels shea butter 
  • 2 eetlepels draagolie (argan, jojoba, castor,amandelolie,..) 
  • Enkele druppels essentiële olie naar keuze 

Bereidingswijze: 

  • Meng in een pot of glazen kom de bijenwas, draagolie en shea butter. Laat deze au bain marie smelten op een medium vuur
  • Als alles gesmolten is, haal van het vuur, en voeg enkele druppels (2-4) essentiële olie toe en meng alles met een houten lepel of handklopper. 
  • Giet het mengsel in potje, en laat het in de koelkast gedurende 12-24u opstijven
  • Breng aan op de lippen zo vaak als nodig

Natuurlijk haarmasker met bijenwas

Benodigdheden: 

  • 2 eetlepels bijenwas 
  • 3 eetlepels draagolie (argan, jojoba, castor,amandelolie,..) 
  • 2 theelepels bentonietklei 
  • 10 druppels essentiële olie naar keuze 

Bereidingswijze: 

  • Meng in een pot of glazen kom de bijenwas, basisolie en shea butter en laat deze au bain marie smelten op een medium vuur
  • Als alles gesmolten is, haal van het vuur, en voeg enkele druppels (2-4) essentiële olie toe, 2 theelepels bentonietklei en meng alles met een handklopper. 
  • Giet het mengsel in potje, en laat het 20-30 min. opstijven. Bewaar op een coole, droge plaats
  • Om te gebruiken, neem een beetje in je handen en warm het op door je handen samen te wrijven. Breng dan aan op je haar. Start met de uiteinden van je haar en werk dan verder tot je aan de wortels komt. Gebruik zoveel als nodig om al je haar te bedekken met het masker. 
  • Laat 20-30 intrekken en was je haar dan grondig met een natuurlijke shampoo. 

Natuurlijke wonden zalf met bijenwas

Om kleine wonden en sneetjes te helpen genezen.

Benodigdheden:

  • 4 eetlepels bijenwas 
  • 1 tas biologische kokosolie 
  • 1 tas druivenpitolie 

Bereidingswijze: 

  1. Meng in een pot of glazen kom de bijenwas, kokosolie en druivenpitolie en laat deze au bain marie smelten. 
  2. Als alles gesmolten is, haal de pan van het vuur en meng alles met een houten lepel of handklopper.
  3. Giet het mengsel in potje, en laat gedurende 12-24u (in de koelkast) opstijven. 
  4. Breng aan op je wond of snee, en bedek met een plaatser. Vervang dagelijks. Enkel te gebruiken voor kleine sneetjes en wondes. Raadpleeg steeds een arts indien de wonde groot is of geïnfecteerd lijkt.

Hebben jullie nog zelf andere recepten die jullie gebruiken met bijenwas? Laat het ons weten via hallo@youmadu.nl. Wij zijn zeer benieuwd! 

Waar kan je bijenwas kopen? 

Op onze website kan je zowel witte als gele en biologische bijenwas kopen.