Skincare Routine Voor Beginners (Deel 1 - Huidtypes & Huidproblemen)

by Kristof Alentijns

 

Persoon brengt skincare aanJe huid is je grootste en meest zichtbare orgaan. Het is dan ook geen verrassing dat een ongezonde huid in verband wordt gebracht met een slechte gezondheid en een laag zelfbeeld.

Er zijn zoveel producten en merken die allemaal beweren dat ze al je huidproblemen zullen oplossen. Maar hoe kom je er nu achter wat het beste werkt voor jouw huid?

In onze ervaring is de beste aanpak om zelf te leren over je huid en wat deze

specifiek nodig heeft. Dit omvat zowel het begrijpen van de wetenschap van de huid, als het observeren hoe je huid reageert op verschillende producten en routines.

Zo raak je niet overrompeld en verspil je veel tijd en geld aan de verkeerde producten!

De huid is een eindeloos fascinerend onderwerp. Jaren geleden ben ik me hierin gaan verdiepen en nog steeds vind ik meer interessante artikelen dan ik ooit zal kunnen lezen.

Heb je zelf niet de interesse om je hierin te verdiepen? Geen probleem. Probeer onze nieuwe routine builder waarbij we je op basis van enkele vragen producten aanraden om jouw huid te verbeteren. 

 

Wat heeft mijn huid nodig?

In een eerste fase gaat het erom te weten te komen hoe je huid zich in zijn natuurlijke staat gedraagt, met al zijn unieke eigenschappen.

Want vergis je niet, elke huid is wel degelijk uniek.

Eerst gaan we je routine terugbrengen tot de essentie. Dit gaan we doen zodat we de eventuele schadelijke invloed van je klassieke huidverzorgingsproducten kunnen verwijderen.

Daarna gaan we het over de verschillende huidtypes hebben en over welke huidaandoeningen/problemen er bestaan, zodat je kunt bepalen wat je individuele skin goals zijn.

Op basis hiervan kan jij je eigen skincare routine samenstellen.

Start Met de Basics

Om te starten breng je best je routine terug naar de basics. Sommige skincare producten kunnen problemen met je huid veroorzaken die je voorheen niet had, zonder dat je dit wist.

Daarom is het belangrijk om te kijken naar je huid zonder het gebruik van een overdaad van producten.

Cleanser en moisturiser

Stap 1

Stop met alle producten die je momenteel gebruikt en beperk je gedurende 1 week tot een (eenvoudige) cleanser en hydraterende crème.

Gebruik je momenteel nog niets van huidverzorging? Dan weet je al wat de natuurlijke staat van je huid is en kan je meteen naar stap 3 gaan ☺️. 

Stap 2

Hou deze eenvoudige routine gedurende 1 week aan. Na ongeveer een week zal je huid zich "resetten" en krijg je een beter idee over waar je huid droog of vettig is en andere mogelijk huidproblemen.

Gebruik liefst ook geen zonnebrandcrème tijdens deze week. Zonnebrand is een zeer belangrijk onderdeel van je routine, maar ze brengen vaak ook huidproblemen met zich mee. Daarom gebruik je deze best niet gedurende deze reset week. 

Probeer dan wel zo weinig mogelijk tijd in de zon door te brengen en wanneer je dat toch doet, bescherm je huid dan door bijvoorbeeld kledij met lange mouwen te dragen en een hoed op te zetten.

Stap 3

Bestudeer je huid grondig na deze reset week. Bekijk goed welke huidproblemen je eventueel hebt op verschillende delen van je gezicht.

Hoe werkt je huid?

Laten we, om het doel van een skincare routine beter te begrijpen, eens kijken hoe een gezonde huid normaal gezien werkt. (Waarschuwing: indien dit stuk te technisch is, ga dan gerust meteen naar huidtype en -condities!)

Je huid bestaat uit twee hoofdlagen: de diepere dermis (lederhuid) en de ondiepere epidermis.

Dermis

De dermis is de dikke onderlaag van je huid. Het bevat stoffen als collageen, elastine en natuurlijke componenten zoals hyaluronzuur en elektrolyten die het vocht van je huid vasthouden.

De dermis wordt met ouder te worden dunner, wat kan leiden tot rimpels. De dermis is het klassieke doelwit van veel esthetische behandelingen in private klinieken, maar is vaak te diep gelegen om effectief te worden behandeld door de overgrote meerderheid van klassieke huidverzorgingsproducten.

Epidermis

De opperhuid is veel dunner dan de dermis (0,05-0,1mm) en heeft als belangrijkste taak een soort barrière te vormen tussen de binnenzijde van je lichaam en de buitenwereld. Hoewel de laag erg dun is, is het ongelooflijk belangrijk.

De hoornlaag (stratum corneum)

De hoornlaag is een zeer dunne laag aan de bovenkant van de epidermis. Het is een heel erg dunne laag (15-20 cellen dik), maar tegelijkertijd een van de belangrijkste delen van je huid!

Het dient als een barrière tegen lichamelijk letsel en voorkomt dat chemicaliën ons lichaam binnendringen. Het voorkomt ook dat water uit je huid verdampt en beschermt tegen UV-schade.

De hoornlaag bevat afgeplatte cellen, corneocyten, verbonden door eiwitstructuren die desmosomen worden genoemd. De cellen bevatten keratine eiwitten en waterbindende bevochtigingsmiddelen, de natuurlijke vochtinbrengende factor, die meestal bestaan ​​uit aminozuren, ionen, pyrrolidoncarbonzuur (PCA) en lactaat. Tussen de cellen bevindt zich een lipidenmatrix met olieachtige stoffen die werken als een gestructureerde mortel tussen de stenen van de cel. Dit maakt een stevige barrière die zowel flexibel als waterdicht is.

Er worden voortdurend nieuwe cellen gevormd in de onderepidermis en oude cellen in de hoornlaag worden voortdurend afgestoten met een snelheid van ongeveer één laag per dag. Dit proces wordt desquamatie genoemd. Je hele hoornlaag vervangt zichzelf ongeveer elke twee weken.

De meeste huidverzorgingsproducten richten zich op de hoornlaag.

De zuurmantel

De vloeibare film bovenop je huid is licht zuur (pH 4–6) dankzij talg en zweet. Deze laag staat bekend als de zuurmantel. Het is belangrijk dat deze laag zuur blijft, omdat het de balans van micro-organismen op uw huid onder controle houdt, en veel van de biologische processen van uw huid vereisen een lage zure pH om optimaal te kunnen functioneren. Als een van deze onderdelen niet optimaal werkt, zal de huid hier onder lijden.

Als 1 van deze onderdelen van onze huid niet optimaal functioneren, zal de huid hier een prijs voor betalen. Gelukkig kunnen veel van deze problemen worden opgelost met de juiste skincare routine. En het moeten helemaal geen fancy, dure producten zijn. De juiste cleanser, moisturiser en zonnebrand kunnen reeds wonderen doen voor je huid.

Huidtypes en huidaandoeningen

Huidtypes en aandoeningen zijn een manier om je huid onder te verdelen in een specifieke categorie, om ze vervolgens gerichter te behandelen. Met deze categorieën kan je precies bepalen wat je huid nodig heeft, en dus welke producten je het beste kunt gebruiken en hoe je ze het beste gebruikt.

Huidtypes

Een huidtype classificeert je huid op basis van de hoeveelheid natuurlijke olie die je eigen huid produceert. Je huidtype is relatief stabiel in de tijd. De belangrijkste soorten huidtypes zijn:

  • Droog
  • Normaal
  • Vet
  • Combinatie

Huidtype beschrijft hoeveel olie, talg uit de poriën en de lipiden in de lipidenmatrix van de hoornlaag je huid produceert.

Huidproblemen

Je huid kan ook last hebben van een of meer huidaandoeningen die de behoeften van je huid helemaal veranderen. Huidaandoeningen kunnen in de loop van de tijd veel veranderen en kunnen meestal worden beheerd met de juiste routine.

De meest voorkomende huidaandoeningen staan ​​hieronder opgesomd:

  • Uitdroging (gedehydrateerde huid)
  • Gevoelige huid
  • Acne
  • Huidveroudering
  • Hyperpigmentatie

Huidtypes

Droge en vette huid

Droge en vette huid

Een droge huid produceert te weinig natuurlijke olie, terwijl een vette huid te veel produceert. Als je veel geluk hebt, heb je misschien een normale huid met de juiste hoeveelheid olie - in dat geval mag je zeker even een vreugdedansje doen :-).

Veel mensen hebben een gecombineerde huid, waarbij de huid op sommige plaatsen droog kan zijn en op andere plekken vettig.

Hoewel een gecombineerde huid vaak als een aparte classificatie wordt gebruikt, is het veel nuttiger om aan te geven of elk deel van uw gezicht droog, normaal of vettig is.

Hoe herken je een vette huid?

Om te weten te komen of je huid droog of vet is, kijk even welk van onderstaande kenmerken het best jouw huid beschrijft. Als je huid tussenin zit dan heb je een normale huid.

Droge huid

Combinatiehuid

Verschillende delen van je huid (voorhoofd, neus en wangen) kunnen een ander type huid hebben. Bestudeer deze daarom ook apart, zodat je weet waar je huid droog is en waar eerder vet.

Wat bepaalt je huidtype?

Huidtype is voornamelijk bepaald door genen, maar kan soms ook tijdelijk veranderen door externe factoren zoals stress, hormonen, dieet, weer, medicatie en je huidverzorging.

Je huid wordt meestal ook droger naarmate je ouder wordt.

Huidproblemen - Dehydratatie/Uitdroging

Uitdroging treedt vaak op als je huidbarrière verzwakt is en de bovenste lagen van de huid niet effectief kunnen voorkomen dat water uit de onderste lagen van de huid verdampt.

Uitdroging komt vaak voor bij koud en droog weer, airconditioning, harde reiniging, overexfoliatie en blootstelling aan de zon.

Net als een droge en vette huid, is er een genetische component voor hoe gevoelig je huid is voor uitdroging. Je huid vertoont misschien niet altijd tekenen van uitdroging, maar je zult extra maatregelen moeten nemen om je huid gehydrateerd te houden wanneer het wordt blootgesteld aan uitdrogende triggers.

Huidtype en hydratatie

Een goed gehydrateerde huid moet zacht, glad en vol aanvoelen. Zowel een droge als een vette huid kan uitgedroogd zijn.

Een droge huid is vatbaarder voor uitdroging, omdat olie helpt om water in de huid vast te houden. Als je huid vettig is maar nog steeds strak en droog aanvoelt dan is deze waarschijnlijk uitgedroogd.

Tekenen van een gedehydrateerde huid:

  • Je huid voelt trekkerig aan na het wassen als je niet direct daarna een vochtinbrengende crème aanbrengt
  • Je huid voelt aanzienlijk gladder aan na het aanbrengen van een vochtinbrengende crème
  • Je huid schilfert gemakkelijk
  • 1cm huid tussen je vingers knijpen vormt kleine rimpels

Huidproblemen - Gevoelige huid

Een van de belangrijkste functies van je huid is om chemicaliën buiten te houden, of ze nu natuurlijk zijn of door de mens gemaakt. De dode lagen aan de oppervlakte (het stratum corneum) werken als een schild voor de kwetsbare, levende lagen.

Wat veroorzaakt een gevoelige huid?

Een gevoelige huid treedt meestal op wanneer het vermogen van de huid om als bescherming tegen prikkelende omgevingsfactoren te dienen verzwakt is, zodat irriterende stoffen en allergenen de levende lagen van je huid gemakkelijker kunnen bereiken en een branderig en prikkelend gevoel kunnen veroorzaken.

Veel mensen met een gevoelige huid krijgen makkelijk een rode huid, maar ook zonder zichtbare roodheid of uitslag kan je een gevoelige huid hebben.

Een droge huid is heeft een hoger risico op gevoeligheid, omdat olie belangrijk is voor het in stand houden van een sterke huidbarrière.

Tekenen van een gevoelige huid

  • Huidverzorgingsproducten veroorzaken vaak uitslag, jeuk, een branderig gevoel of opzwelling.
  • Je huid reageert soms op producten zoals sieraden, wasmiddelen, pleisters of kleurstoffen.
  • Je hebt rosacea, dermatitis of eczeem
  • Geparfumeerde lotions en body washes laten je huid branden, jeuken of prikken
  • Je moet heel voorzichtig zijn wanneer je nieuwe producten gebruikt
  • Je gezicht wordt snel rood
  • Je huid voelt oncomfortabel aan als het warm, koud, droog of vochtig is

Gevoelige huidstoornissen

Als je pech hebt, kan je gevoelige huid ernstig genoeg zijn om als aandoening te worden aangemerkt. Enkele veel voorkomende zijn:

  • Eczeem: Deze aandoening omvat jeukende droge schilferige plekken en komt vooral veel voor bij kinderen. Het duikt meestal op in het gezicht en de nek, en in de plooien van de ellebogen en knieën.
  • Rosacea: een reactieve aandoening waarbij de huid rood wordt en er zich gebroken bloedvaatjes en puistjes kunnen ontwikkelen.

Indien je denk dat je mogelijk een huidstoornis hebt, maak dan een afspraak bij een dermatoloog voor een diagnose en mogelijke behandeling. Indien je bijvoorbeeld al weken uitslag hebt op je huid raden we aan om een dokter raad te plegen.

Huidaandoening - Acne

acne op gezicht

Acne treft ongeveer 80% van de populatie op enig moment in hun leven. Jonge volwassenen (van adolescentie tot ongeveer 30 jaar) hebben het vaakst last van acne, hoewel het op elke leeftijd kan voorkomen.

Mannen hebben vaker ernstige acne gedurende hun tienerjaren, maar vrouwen hebben meer kans op laat optredende acne.

Hormonale acne komt ook vaak voor bij vrouwen vanwege de fluctuatie van hormonen tijdens de menstruatiecyclus.

Wat is acne?

Acne omvat geblokkeerde poriën. Talgklieren produceren talg dat via de poriën kanalen naar het huidoppervlak stroomt.

Acne komt het meest voor in gebieden met veel talgklieren: het gezicht, de nek, de rug en de borst.

Acne is omvat ook mee-eters die niet zichtbaar zijn omdat ze niet ontstoken of zichtbaar rood zijn.

Ontstoken acne kan in ernst variëren, van kleine puntjes en puisten tot ernstigere knobbeltjes en cysten.

Wat veroorzaakt acne?

De huidige wetenschap geeft aan dat acne waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een combinatie van 4 factoren: hoge talgproductie, verstopte poriën, de Propionibacterium acnes bacterie en ontstekingen.

Deze worden beïnvloed door een heleboel dingen, waaronder genen, hormonen, medicijnen, huidverzorgingsproducten, voeding en stress.

Het is een mythe dat een niet of minder gereinigde huid puistjes veroorzaakt. Hoewel zachte reiniging mogelijk kan helpen de talgproductie en verstopte poriën te verminderen, is de kans groter dat overdadige reiniging ontstekingen veroorzaakt, de balans van goede bacteriën uit evenwicht brengt en je huid irriteert waardoor die nog meer olie produceert.

Types acne

Acne begint als microcomedonen, dit zijn blokkades in je poriën die te klein zijn om te zien. Mee-eters (open comedonen) en whiteheads (gesloten comedonen of "verstopte poriën") zijn de kleinste zichtbare vorm van acne en brengen geen roodheid met zich mee.

Naarmate ze meer ontsteken, ontwikkelen ze zich tot papels (rode bultjes zonder pus) en puisten.

Huidaandoening - Verouderde / slappe huid 

rimpels

Huidveroudering kan op natuurlijke wijze optreden, als gevolg van het verstrijken van de tijd, of door de opeenhoping van schade door omgevingsinvloeden zoals zon, sigarettenrook en vervuiling. De meeste mensen zullen beginnen tekenen van huidveroudering te krijgen tegen de tijd dat ze de leeftijd van 20 of 30 bereiken. 

Wat zijn de tekenen van een verouderende huid?

Tekenen van huidveroudering zijn onder meer:

  • Fijne lijntjes
  • Rimpels
  • Zonnevlekken
  • Vale kleur
  • Verslapping van de huid

Wat veroorzaakt verouderde huid?

 Er zijn twee hoofdcategorieën van huidveroudering:

  • Intrinsieke veroudering: Dit gebeurt met het verstrijken van de tijd. Het omvat geaccumuleerde schade door vrije radicalen of normale lichamelijke processen, alsook de veranderingen in je hormonale, immuun- en herstelsystemen naarmate je ouder wordt. Tekenen: Fijne rimpels, dunne huid, minder elasticiteit
  • Extrinsieke veroudering: Schade door de omgeving, meestal op blootgestelde delen van de huid (gezicht, borst, handen). Dit wordt vaak fotoveroudering genoemd, aangezien de overgrote meerderheid van de schade wordt veroorzaakt door de schadelijke straling van de zon (meestal UV-licht). Tekenen: diepe grove rimpels, schilfers, vlekken

Huidaandoening - Hyperpigmentatie

Hyperpigmentatie verwijst naar plekken op de huid die meer pigment bevatten dan normaal. Deze vlekken zijn meestal lichtbruin tot zwart.

Wat veroorzaakt hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie kan verschillende oorzaken hebben:

  • Zonschade
  • Veroudering
  • Hormonale veranderingen
  • Ontstekingen

Hyperpigmentatie bevat een genetisch component en is meestal een groter probleem voor een donkere huid.

Ernstigere gevallen van hyperpigmentatie kunnen optreden als gevolg van hormonale veranderingen zoals zwangerschap of door andere onderliggende aandoeningen.

Huid Evaluatie

Zones hoofd

Nu je de verschillende huidtypes en de meest voorkomende huidaandoeningen kent, kan je je huid nauwkeuriger beoordelen, wat je veel beter zal helpen met het bepalen van je skincare routine.

Nu je de verschillende huidtypes en de meest voorkomende huidaandoeningen kent, kan je je huid nauwkeuriger beoordelen.

Zodra je huid zich heeft aangepast aan de minimalistische routine, was je handen en zoek een goed verlichte plek met een spiegel en bestudeer de verschillende zones van je gezicht en maak ten table waarin je de volgende punten beschrijft:

  • Huidtype: bepaal het oliepeil in dat gebied
  • Huidaandoeningen: Geef aan welke je eventueel hebt in elk gebied, met vermelding van eventuele bijzonderheden
  • Overige opmerkingen: alle andere relevante opmerkingen, b.v. gezichtshaar, specifieke gevoeligheden, acne triggers

Nu ben je klaar om je skincare routine te starten!