Culinaire arganolie, niet alleen lekker maar ook gezond

by Kristof Alentijns

Arganolie wordt ook wel het “goud van Marokko”genoemd,  gezien de  wijze hoe het gemaakt wordt en omdat het gezond is! Culinaire  arganolie wordt koudgeperst van arganpitten die zacht geroosterd zijn. Zo krijgt de olie een zachte nootachtige en delicate smaak!  De arganolie van Gezonder.nu is 100% natuurlijk, zonder toevoegingen en biologisch (Ecocert 2018).

Culinaire arganolie als voedingssupplement

Culinaire arganolie is naast een delicate olie voor de keuken ook goed te gebruiken als voedingssupplement. Arganolie is rijk aan antioxidanten. Uit onderzoek is gebleken dat antioxidanten ons beschermen tegen vrije radicalen, chemicaliën die in het lichaam worden gevormd als onderdeel van de stofwisseling en tevens het lichaam beschermt tegen bacteriën, wat goed is voor het immuunsysteem. Arganolie bevat meervoudige onverzadigde vetzuren (meer dan 80%) wat kan helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte.

Het hoge percentage vitamine E met name gamma tocoferol, wat in natuurlijke oliën weinig voorkomt, helpt het hart en bloedvaten te beschermen. Deze extreme antioxidanten zijn noodzakelijk voor de vorming van rode bloedcellen en tevens de opbouw van en instandhouding van o.a. spierweefsels. Arganolie bevat > 620mg tocoferol, per liter. Olijfolie minder dan de helft. Verder bevat arganolie ook Omega-3 en 6 vetzuren. Omega-3-vetzuren lijken een ontstekingsremmende werking te bezitten, wat ondersteunend kan helpen bij de behandeling van reuma, astma, psoriasis en de ziekte van Chrohn.

"Iedere dag 1 eetlepel arganolie is al voldoende om deze belangrijke bestandsdelen in te nemen"

Arganolie is heerlijk als smaakmaker in gerechten met o.a.:

  • Vis; bv. tonijn en zalm.
  • Stoofgerechten, gebonden soepen en salades.
  • Over de yoghurt in combinatie met honing
  • Lekker over spruitjes, spinazie, erwten in plaats van boter.

Meer willen weten over culinaire arganolie, klik hier